Helft inbraakslachtoffers heeft wapen in huis

Bijna de helft van de Nederlandse inbraakslachtoffers heeft zich bewapend voor het geval dat zij een inbreker tegen het lijf lopen. Meestal gaat het om een knuppel. Ook hebben veel mensen een mes of pepperspray binnen handbereik.

Helft inbraakslachtoffers heeft wapen in huis

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). Het onderzoek werd gehouden onder 1100 mensen waarbij in de afgelopen vijf jaar een keer is ingebroken.

Een kwart van de inbraakslachtoffers heeft een knuppel in huis of andere middelen waarmee ze een klap kunnen uitdelen. 14 procent zegt een speciaal mes in huis te hebben en 8 procent heeft pepperspray binnen handbereik. Mannen (53 procent) hebben vaker dan vrouwen (37 procent) een wapen in huis.

NIPW-voorzitter Coen Staal vindt het logisch dat mensen zich willen verdedigen, maar raadt af om de inbreker te lijf te gaan. “De kans is groot dat dit alleen maar meer geweld teweeg brengt. Beter is het de telefoon altijd binnen handbereik te hebben en snel 112 te bellen.”

Ruim een derde van de ondervraagden achtte de kans groot dat een inbreker zijn of haar huis binnen enkele minuten kan binnenkomen. Bijna de helft (46 procent) geeft aan dat zij hun huis, als ze geweten hadden hoe groot de impact van een inbraak of inbraakpoging is, veel eerder (extra) beveiligd zouden hebben.